miercuri, 1 octombrie 2014

Bisericuta noastra cea de toate zilele



          Gasisem mai demult o imagine pe facebook in care era scris: "prea prost sa intelegi stiinta? incearca religia: pupa icoane". Sintagma m-a amuzat la inceput, dupa care am inceput sa-i inteleg profunzimea. Desi la prima vedere pare o jignire la adresa credinciosilor, nu este. Religia insasi se bazeaza pe sintagma:''crede si nu cerceta'', iar credinciosii chiar asta fac, cred, nu cerceteaza. Cred in miracole, sfinti, cred ca problemele lor se pot rezolva de la sine sau isi vor gasi vreo rezolvare divina daca merg la biserica, se inchina diversilor sfinti si ..... pupa icoane. Mie, si cred ca si multora dintre dumneavoastra, mi se pare un aspect total neigienic, s-au facut zeci de reportaje despre bolile care se pot transfera prin pupatul icoanelor.

          Poate ca si aici este un sambure de adevar, sa nu uitam de celebrele cazuri placebo, unde oamenii s-au vindecat miraculos de diverse boli, luand medicamente care nu aveau nici un efect asupra bolii, tocmai crezand ca se pot vindeca! Asta e un lucru dea dreptul uimitor.

          Mai nou, biserica crestina ortodoxa, a intrat in randul "camatarilor legali", adica poate da credite pentru nevoiasii credinciosi.  Am ramas uimita cand am citit stirea, asta ne mai lipsea, biserica = institutie de credit nebancara. Din cate se pare, creditul se poate acorda doar in limita a 5000 lei doar persoanelor care aduc o adeverinta din care rezulta ca au un venit constant si declara ca sunt crestine ortodoxe. Avantajul in a lua un credit de la biserica este dobanda de 6 %, care intradevar este mica in comparatie cu institutiile bancare si nebancare din tara. Asta ar putea parea concurenta neloiala in conditiile in care altii institutii care dau credite platesc taxe la stat, iar bisericile nu.


          Dar ce o sa se intample cu cei care nu-si platesc creditele? Cum isi recupereaza biserica dauna?  Va tine cont de un criteriu in acordarea creditului, precum bancile: cate rate mai aveti? cati copii in intretinere? etc, etc... Crestinul merge la batrinica din biserica, care vinde lumanari si spune ca vrea un credit, iar aceasta zice: stati sa va facem o analiza, sa vedem in ce masura va putem acorda creditul si in valoare de cat?  Si daca eu, credinciosul, luand un credit de la biserica, aduc in loc de 60 lei rata, 30 lei si spun:" atat de la mine si restul de la Dumnezeu" se accepta? Asta este premisa unor preoti cateodata.

          Daca o sa luati sau nu un credit de la biserica sau pur si simplu vreti sa va spune
ti punctul de vedere legat de subiect, astept comentarii dumneavoastra.....asa ca va astept sa hoinarim impreuna pe blog.