joi, 26 septembrie 2013

Traim in Romania revoltei

          Intr-o dupa amiaza linistita de toamna, am intrat intr-un supermarket sa-mi fac cumparaturile, nefiind foarte sigura ce sa cumpar,  fac cateva ture, iar intr-un final ma hotarasc, le asez constiincioasa in cos si ma indrept spre casa sa le achit. Aici, surpriza: un domn foarte nervos, pensionar dupa varsta, tipa la casierita. Domnisoara destul de suparata si ea, ii explica domnului ca nu are de ce sa fie asa revoltat . Uimita, asist fara sa vreau la spectacolul dat de cei doi. Domul pleaca intr-un final trantind usa, reprosandu-i domnisoarei ca nu ii spune ea lui ce sa faca! Ajunsa in dreptul casieritei, constat ca aceasteia ii tremurau efectiv mainile, incercand totodata sa se calmeze. Aflu cu stupoare ca domnul nervos avea de plata 9,5 lei, dar fata i-a propus sa-i dea 50 bani pentru a-i inapoia 1 leu restul (de multe ori chiar este o problema in magazine legata de marunti, nu au sa-ti dea restul intreg).
           Peste tot, in Romania, sunt astfel de cazuri, in care lumea este foarte revoltata din orice!
- nu te poti programa la medic in ziua in care vrei, esti revoltat(medicul este de vina pentru ca are foarte multi pacienti programati si nu are timp sa te vada si pe tine)
- trebuie sa platesti o investigatie nedecontata de cas, te revolti( ajungi la laborator si te descarci: ca platesti atat pentru cas in fiecare luna, ca nu ai beneficiat de nimic pana acum),
- nu ai destui bani sa platesti un produs pe care ii vrei, te revolti ( magazinul este de vina, are preturi prea mari).
- constati ca la casa ajungi sa platesti alt pret decat cel afisat la raft, te revolti.
       De cele mai multe ori, daca nu de fiecare data ajungi sa te descarci pe cine nu trebuie,  pe cine nu are putere de decizie in situatia respectiva.
          Ne-am pierdut capacitatea de intelegere, de compasiune, de umanitate, dar cel mai mult ne-am pierdut bunul simt. Ce o sa se intample cu Romania revoltei? Ce o sa se aleaga de viitorul copiilor nostrii?
Daca toata lumea e nervoasa si revoltata, ce rezolvam? Ne ajuta cu ceva faptul ca ne revoltam? de ce nu alocam mai mult timp intelegerii unei situatii decat criticarii ei?
       Una este sa constati o problema, sa o intelegi, sa o dezbati si sa cauti o rezolvare adecvata, iar alta este sa te revolti.
      Asta este o problema a democratiei in care traim, dupa foarte multi ani de comunism, multi dintre noi nu au inteles exact etapa de tranzitie catre democratie, Am fost invadati de multitudinea de posibilitati! Si uite asa ajungem sa cerem mai mult decat putem da.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu